[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Nudizam i zdravlje
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Nudizam i zdravlje

Diskusije općenito na temu naturizma/nudizma. Prošlost, sadašnjost, budućnost. Tko su naturisti / nudisti? Naturistički bonton. Naturizam i religija. Kako započeti? Samci i samkinje. Politika i pravna strana. Filozofija naturizma/nudizma. Laganije štivo. Itd.

Nudizam i zdravlje

PostPostao/la Sandokan » 24 srp 2011 07:42

Magazin Aura piše:

http://www.magazinaura.net/content/view/385/73/

Nudizam uklanja nesanicu, nervozu i pomaže kod problema sa sterilitetom
Nudizam uklanja nesanicu, nervozu i pomaže kod problema sa sterilitetom
Autor: Alem Hodžić

Ljekari ističu da kupanje bez odjeće i izlaganje golog tijela suncu ljekovito djeluje na fizičko i psihičko zdravlje ljudi


Osim na psihu nudizam pozitivno utiče na tjelesno zdravlje, tako da liječnici ističu ljekovitost kupanja bez odjeće i izlaganja golog tijela suncu. Prema tvrdnjama čuvenog doktora Đorđa Sedlara, nudizam pomaže kod problema sa sterilitetom. Salih
Fočo: Nudizam oslobađa čovjeka polnih predrasuda i podstiče zdrav razvoj tijela i poštovanje prirodne ljepote čovjeka
Nudizam je tema o kojoj se vode polemike iz godine u godinu, početkom ljetne turističke sezone. Iako brojni ljubitelji prirodnih stilova života potiču njegovo razvijanje i ukazuju na njegove pozitivne strane, svijest o nudizmu u našoj zemlji je još uvijek priklještena u tradicionalne i moralne okove, još uvijek se na njega gleda pežorativno, odbojno i njegov pomen kod većine izaziva negativne konotacije.
Na svjetskom kongresu Međunarodne naturističke fedaracije u Francuskoj 1994. Godine, nudizam je definisan kao način života u skladu sa prirodom kojem je osnovni cilj druženje bez odjeće uz razvijanje samopoštovanja. Ali, većina ljudi nudizam povezuju sa egzibicionizmom, voajerizmom i seksualnošću. Grade predrasude prema nudistima i njihovim plažama i ne osvrću se na Kantovu izjavu: „Golo je tijelo nepristojno samo za nepristojne."

Nudizam kao psihički tretman
U mnogim, i susjednim nam, zemljama postoje brojne nudističke plaže i kampovi. Prema riječima Mirze Filipovića, profesora filozofije iz Sarajeva i nudiste, naši sugrađani su rijetka lica koja možete sresti tu, izgradili su tabue i predrasude i ne mare što nudizam čak pospješuje i psihičko zdravlje ljudi.
- Nudizam nije samo skidanje do gola, nego propagira skidanje odjeće i golo prakticiranje bivanja na jednom mjestu, a cilj mu je olakšavanje međusobnih društvenih odnosa i povećanje razine iskrenosti među onima koji ga prakticiraju. Na nudističkim plažama gotovo da nema agresivnosti, a i veći je osjećaj solidarnosti. Nudizam čak pozitivno utiče na ljudsku psihu - mišljenje je profesora Filipovića.
Neki psiholozi i sociolozi čak tvrde da nudizam uklanja nesanicu, fobiju i nervoze. Tako golotinja nije više samo stil ponašanja nego služi i kao terapija u liječenju raznih psihičkih smetnji u nekim od svjetskih klinika.
O sličnom učinku nudizma na čovjekovo psihičko zdravlje, kao i na njegovu socijalizaciju, govori i prof. dr. Salih Fočo, sociolog iz Sarajeva:
- Osobe i pored ruku, nogu, i drugih dijelova tijela, praktikovanjem nudizma, i intimne dijelove počinju posmatrati kao sastavnim dijelom sebe, oslobađaju se raznih fobija prema svome tijelu, jer više nisu izloženi raznim pogledima, i bojazni da li su "mačo tipovi" - tvrdi ovaj ugledni profesor.
Avatar
Sandokan
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05 srp 2011 13:03
Lokacija: Kvarner
Spol: Muški

Re: Nudizam i zdravlje

PostPostao/la CroNat » 24 srp 2011 09:23

Hvala na zanimljivom članku. Vjerujem da tu ima puno istine. Meni osobno odlazak na FKK plažu predstavlja apsolutno opuštanje tako da u pozitivne aspekte nudizma na psihofizičko zdravlje uopće ne sumnjam.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Nudizam i zdravlje

PostPostao/la Sandokan » 24 srp 2011 22:02

CroNat je napisao/la:Hvala na zanimljivom članku. Vjerujem da tu ima puno istine. Meni osobno odlazak na FKK plažu predstavlja apsolutno opuštanje tako da u pozitivne aspekte nudizma na psihofizičko zdravlje uopće ne sumnjam.

Vjerovatno si već dugo nudist, pa možda više i ne uočavaš toliko taj osjećaj slobode. Sa krpama se skida svašta još.
Avatar
Sandokan
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05 srp 2011 13:03
Lokacija: Kvarner
Spol: Muški


Natrag na Općenito o naturizmu / nudizmu / FKK

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron