[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Nudizam i zdravlje
Stranica: 1/1.

Nudizam i zdravlje

PostPostano: 24 srp 2011 07:42
Postao/la Sandokan
Magazin Aura piše:

http://www.magazinaura.net/content/view/385/73/

Nudizam uklanja nesanicu, nervozu i pomaže kod problema sa sterilitetom
Nudizam uklanja nesanicu, nervozu i pomaže kod problema sa sterilitetom
Autor: Alem Hodžić

Ljekari ističu da kupanje bez odjeće i izlaganje golog tijela suncu ljekovito djeluje na fizičko i psihičko zdravlje ljudi


Osim na psihu nudizam pozitivno utiče na tjelesno zdravlje, tako da liječnici ističu ljekovitost kupanja bez odjeće i izlaganja golog tijela suncu. Prema tvrdnjama čuvenog doktora Đorđa Sedlara, nudizam pomaže kod problema sa sterilitetom. Salih
Fočo: Nudizam oslobađa čovjeka polnih predrasuda i podstiče zdrav razvoj tijela i poštovanje prirodne ljepote čovjeka
Nudizam je tema o kojoj se vode polemike iz godine u godinu, početkom ljetne turističke sezone. Iako brojni ljubitelji prirodnih stilova života potiču njegovo razvijanje i ukazuju na njegove pozitivne strane, svijest o nudizmu u našoj zemlji je još uvijek priklještena u tradicionalne i moralne okove, još uvijek se na njega gleda pežorativno, odbojno i njegov pomen kod većine izaziva negativne konotacije.
Na svjetskom kongresu Međunarodne naturističke fedaracije u Francuskoj 1994. Godine, nudizam je definisan kao način života u skladu sa prirodom kojem je osnovni cilj druženje bez odjeće uz razvijanje samopoštovanja. Ali, većina ljudi nudizam povezuju sa egzibicionizmom, voajerizmom i seksualnošću. Grade predrasude prema nudistima i njihovim plažama i ne osvrću se na Kantovu izjavu: „Golo je tijelo nepristojno samo za nepristojne."

Nudizam kao psihički tretman
U mnogim, i susjednim nam, zemljama postoje brojne nudističke plaže i kampovi. Prema riječima Mirze Filipovića, profesora filozofije iz Sarajeva i nudiste, naši sugrađani su rijetka lica koja možete sresti tu, izgradili su tabue i predrasude i ne mare što nudizam čak pospješuje i psihičko zdravlje ljudi.
- Nudizam nije samo skidanje do gola, nego propagira skidanje odjeće i golo prakticiranje bivanja na jednom mjestu, a cilj mu je olakšavanje međusobnih društvenih odnosa i povećanje razine iskrenosti među onima koji ga prakticiraju. Na nudističkim plažama gotovo da nema agresivnosti, a i veći je osjećaj solidarnosti. Nudizam čak pozitivno utiče na ljudsku psihu - mišljenje je profesora Filipovića.
Neki psiholozi i sociolozi čak tvrde da nudizam uklanja nesanicu, fobiju i nervoze. Tako golotinja nije više samo stil ponašanja nego služi i kao terapija u liječenju raznih psihičkih smetnji u nekim od svjetskih klinika.
O sličnom učinku nudizma na čovjekovo psihičko zdravlje, kao i na njegovu socijalizaciju, govori i prof. dr. Salih Fočo, sociolog iz Sarajeva:
- Osobe i pored ruku, nogu, i drugih dijelova tijela, praktikovanjem nudizma, i intimne dijelove počinju posmatrati kao sastavnim dijelom sebe, oslobađaju se raznih fobija prema svome tijelu, jer više nisu izloženi raznim pogledima, i bojazni da li su "mačo tipovi" - tvrdi ovaj ugledni profesor.

Re: Nudizam i zdravlje

PostPostano: 24 srp 2011 09:23
Postao/la CroNat
Hvala na zanimljivom članku. Vjerujem da tu ima puno istine. Meni osobno odlazak na FKK plažu predstavlja apsolutno opuštanje tako da u pozitivne aspekte nudizma na psihofizičko zdravlje uopće ne sumnjam.

Re: Nudizam i zdravlje

PostPostano: 24 srp 2011 22:02
Postao/la Sandokan
CroNat je napisao/la:Hvala na zanimljivom članku. Vjerujem da tu ima puno istine. Meni osobno odlazak na FKK plažu predstavlja apsolutno opuštanje tako da u pozitivne aspekte nudizma na psihofizičko zdravlje uopće ne sumnjam.

Vjerovatno si već dugo nudist, pa možda više i ne uočavaš toliko taj osjećaj slobode. Sa krpama se skida svašta još.