[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Nudizam - povijesni razvoj
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Nudizam - povijesni razvoj

Diskusije općenito na temu naturizma/nudizma. Prošlost, sadašnjost, budućnost. Tko su naturisti / nudisti? Naturistički bonton. Naturizam i religija. Kako započeti? Samci i samkinje. Politika i pravna strana. Filozofija naturizma/nudizma. Laganije štivo. Itd.

Nudizam - povijesni razvoj

PostPostao/la CroNat » 04 kol 2010 13:53

Izvor: Dalje.com
http://dalje.com/hr-zivot/nudizam---povijesni-razvoj/60646

Nudizam karakterizira kolektivna golotinja u svrhu razvijanja poštovanja prema sebi, drugima i okolišu.

Organizirani nudizam najprije se javio u Njemačkoj pod nazivom Freikörperkultur, u prijevodu ''kultura slobodnog tijela'', na početku 20. stoljeća. U to se vrijeme javlja potreba za prirodnijim načinom života i za manje strogim načinom odijevanja. U blizini Hamburga 1903. otvoren je Freilichtpark, prvi poznati nudistički klub. Ubrzo je nakon toga pisac Heinrich Ungewitter objavio knjigu „Nudizam“, utopiju o životu vođenom bez odjeće u potpunoj golotinji, knjiga je bila velik uspjeh i doživjela je nekoliko reizdanja. Nudistički pokret se ubrzo proširio na cijelu Njemačku te su po njemačkim gradovima nicali novi nudistički klubovi.

Dolaskom Hitlera na vlast (1933.) takve su organizacije bile zabranjene i postale ilegalne.

Završetkom rata ideja se ponovno pojavila i ovaj put je poprimila internacionalne razmjere. Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja nakon Njemačke gdje se pojavio ovakav oblik ljetovanja. 60-tih godina u Hrvatskoj su nicali nudistički kampovi jer su ugostitelji željeli privući čim više njemačkih turista.

Što se tiče širenja nudizma u SAD-u, veliku je ulogu odigrao hipi pokret. Jedan od ideala hipija bio je vraćanje prirodi i uživanje u međusobnoj golotinji i osjećaju slobode od konvencija oblačenja.

Razvoj i širenje nudizma

U osamdesetima i devedesetima nudistički je pokret dobivao sve više sljedbenika. Pristaše takvog načina uživanja postajali su ljudi sve različitijeg podrijetla, socijalnog i obrazovnog statusa. Čak se pojavio fenomen ''Kršćanski naturalizam'' koji je također propagirao „biblijski“ način života bez odjeće. Pod pritiskom novog turističkog sadržaja morale su popustiti i izrazito konzervativne zemlje poput Italije, Grčke i Španjolske, pa su se i tamo počele otvarati specijalizirane plaže i sadržaji za nudiste.

Danas se nudizam smatra normalnom pojavom, a na ljude koji ga prakticiraju ne gleda se više s čuđenjem ni kao na „moralno nastrane osobe“.

Antički korijeni

Prije pojave židovsko-kršćansko-muslimanskog koncepta sramotnosti tijela i golotinje, cijeli je svijet zapravo bio jedan veliki nudistički kamp. Grci i Rimljani nosili su odjeću samo u određenim prilikama. Bavljenje sportom, kupanje i slično obavljali su goli. Ljudsko je tijelo bilo predmetom obožavanja i štovanja, a ne nešto što se treba skrivati ili se sramiti.

Riječ gimnazija potječe od grčke riječi „gimnos“ što znači gol, jer su sportaši u grčkoj trenirali i natjecali se bez odjeće.

Tako možemo nudiste smatrati nasljednicima antičkih ideja i običaja i to u najpozitivnijem smislu.

Filozofija nudizma

Nudisti vjeruju kako golo ljudsko tijelo treba biti prihvaćeno, poštovano, njegovano i da u njemu treba uživati. Mnogi od njih uživaju u raznim sportskim i inim „golim“ aktivnostima koji nemaju nikakve veze sa seksom. Nudisti smatraju kako takav način života i provođenja odmora nema nikakve loše moralne posljedice. Golotinja je zdravo, prirodno stanje čovjeka u njegovom najčišćem obliku, jer na kraju krajeva svatko je rođen gol.

Mnogi nudisti kažu kako im boravak bez odjeće među isto takvim ljudima pruža veći osjećaj fizičke, intelektualne i emocionalne prihvaćenosti. Bez odjeće čovjekov je socijalni status neprimjetan, time se gube razlike koje su rezultat različitog materijalnog statusa.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Natrag na Općenito o naturizmu / nudizmu / FKK

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron