[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - novi zakon i nudizam
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


novi zakon i nudizam

Diskusije općenito na temu naturizma/nudizma. Prošlost, sadašnjost, budućnost. Tko su naturisti / nudisti? Naturistički bonton. Naturizam i religija. Kako započeti? Samci i samkinje. Politika i pravna strana. Filozofija naturizma/nudizma. Laganije štivo. Itd.

novi zakon i nudizam

PostPostao/la Traper » 06 lis 2012 10:20

Kako je novi zakon o obnaženosti dosta oprečan i nejasan, koje su izgledi za nudiste u nutici, plažama koje nisu ograđene i imenovane FKK . Zanimljivo je čuti komentare svakog i možda utjecati na jedan normalni pristup nudizmu.
Novinari gladni krvi već su napunili 24 sata i ostale novine.
Niz pitanja ostaju otvorena bez odgovora. Primjer šta sa djecom u FKK kampovima i plažama? Šta je toples? Koje ljudsko glasanje se smatra glasom seksualnog užitka ?
Hrvatska je poznata po svojim FKK plažama i libelarnom pristupu Nudizmu, u Istri boravi preko 350000 nudista dnevno i to je gost koji je osnovni.
Hoće li se pakleni otoci zatvoriti?
HOće li ljudi morati podizati zidove oko svojih kuća da ih paparazi ne bi slučajno vidjeli gole na vlastitom bazenu ili pod tušum.
Evo za sve Vas malo inspiracije da se oživi forum
Traper
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 44
Pridružen/a: 19 ruj 2012 21:08
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la galileo » 06 lis 2012 22:56

Di se može pročitati o tom zakonu i kako se on točno zove???? Pa da se mogu uključiti u diskusiju!!!! Hvala!
Hakuna matata!!!!
Avatar
galileo
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 283
Slike: 9
Pridružen/a: 19 tra 2011 17:26
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la Scorp » 07 lis 2012 20:38

Ovdje možete pročitat o novom zakonu:
http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/sjedn ... iew_online)/1#document-preview
Scorp
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 319
Pridružen/a: 24 ožu 2012 04:43
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la naturizam » 08 lis 2012 10:23

Scorp, link nije dobar...

A u vezi zakona, nisam zadovoljan. Cak i zabrinut. Ok, podrzavam neke stvari iz tog zakona, ali kaznjavati nudiste bi bilo vrlo neoportuno, kad znamo koliko turista kod nas su goli. Umjesto da se nudizam potice...ma, bolje da nista ne pisem, samo cu se nazivcirati.
Medjutim, obzirom da je ovo koliko kuzim, jos uvijek na vladi, a ne u saboru, radi se tek o prijedlogu. Na srecu nadam se.

Pretpostavljam da bi prema ovome svaka neoznacena nudisticka plaza, a znamo koliko takvih ima, mogla bit meta policajaca svaki dan sve dok se nudizam na tim mjestima skroz ne iskorijeni. Da sam ja strani turist i da mi netko naplati kaznu zbog lezanja na plazi, sigurno vise ne bih nikad dosao u tu zemlju.

Ali, ajmo realno, sto bi se s ovim zakonom promijenilo u odnosu na prije? Ne znam, jer nemam dovoljno informacija, a nazalost sad niti vremena da ih trazim. U vezi nudizma - pretpostavljam ne previse? Jedino je pitanje sto je zapravo golotinja na javnom mjestu, i sto sve spada pod javno mjesto. Je li javno mjesto i zabit na otoku gdje kilometrima nema nikog tebe, more dalje od x metara od obale, neka vukoj*bina na planini...

I jos moram reci za novinare, sto je Traper dobro primjetio. Odmah su se razlesinarili po tome, ne bi me cudilo da uskoro umjesto sexa na javnim mjestima pocnu i nudiste razapinjati...ocito je premalo nudista medju novinarima :)
naturizam
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 589
Pridružen/a: 27 srp 2010 16:33
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la Traper » 01 stu 2012 18:47

Postavlja se prvo pitanje definicije Javnog mjesta. Šta sa nautičarima pa 90 % nautičara su nudisti. Šta sa divljim plažama. I ima još sijaset pitanja koja su potpuno oprečna od stvarnosti.
Traper
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 44
Pridružen/a: 19 ruj 2012 21:08
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la naturizam » 03 stu 2012 18:33

Imaš pravo Traperu, fali nam neki neki pravnik ovdje da to razjasni...
naturizam
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 589
Pridružen/a: 27 srp 2010 16:33
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la CroNat » 03 stu 2012 19:11

To je čini mi se česti slučaj kod nas, ofrlje se donose zakoni da bi se poslije još nekoliko puta mijenjali kada se ustanovi da su puni rupa ili neprovedivi.

Ali tu se može postaviti pitanje i što znači biti gol? Ako netko ima na glavi kapu i ništa više, je li ta osoba gola?
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la Traper » 03 stu 2012 19:25

Pitanje golotinje je isto složeno, šta je u svari golotinja i kakvo je to ponašanje koje će policija uvrstiti u prekršaj. Pitanje toples? Pitanje koja je to norma oblačenja da nije provokativna?
Na žalost svjedok sam prestanka rada jednog nudističkog kluba prije dosta godina, kada su optužili čelnog čovjeka za nedolično ponašanje pred malodobnom čerkom i isti je zbog toga odsjedio nekoliko godina u zatvoru, a supruga mu je ostišla sa imovinom i ljubavnikom. Drugi je tužen od supruge da je svoju čerkicu u fkk kampu držao gol u krilu i taj je završio u zatvoru i on je razveden njegovom krivnjom, bez prava viđanja djeteta. Namjestiti testise ili se počešati može neka posrnula djevica iskoristiti da proglasi muškarca nemoralnim, kao i tvrdnja da je natjerana na plažu zajedno sa djetetom. Živimo u zemlji višestrukog morala. Ovo sam spomenio jer puno mlađih nudista ne može ni zamisliti šta se sve može kriti iza ovakvih zakona ili šta su pojedinci pretrpili ni krivi ni dužni. Vjerovatno niko iz ove zajednice neće moći utjecati na donošenje zakona, no to bi bio zadatak društva naturista. Ja već vidim policiju u stilu žandarma u francuskoj komediji kako love nudiste po plažama.
Traper
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 44
Pridružen/a: 19 ruj 2012 21:08
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la BunnyRabbit » 02 sij 2013 00:37

Ok.. sad sam malo cituckao po zakonima i raznim forumima na tu temu, a jako me interesira pa ako netko zna.

Dakle kao prvo (da vise ne trazim jer nemam snage) dali su prihvacene izmjene zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira?

Ako nisu po "starom" zakonu kao takvom se nigdje ne definira golotinja kao pojam, vec samo vrijedanje moralinih osjecaja gradana.

Nadalje, dali je osobni automobili na javnoj povrsini javno mjesto ili privatno obzirom da se radi o pokretnoj imovini? Naime ako se ne varam zakonom o sigurnosti na cestama nije definirana "obucenost" osoba u vozilu vec to spada pod prije spomenuti zakon o javnom redu i miru.
Sta bi znacilo da komotno mozes vozit gol i ako te policajac zaustavi, i ti se obuces prije izlaska iz vozila nisi u prekrsaju jer si ti na vlastitom posjedu?
Sta je sa putnicima?
Avatar
BunnyRabbit
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 156
Pridružen/a: 11 ožu 2011 20:25
Lokacija: Pula
Spol: Muški

Re: novi zakon i nudizam

PostPostao/la CroNat » 02 sij 2013 02:40

Mislim da izmjene tog zakona još nisu prihvaćene.

Golotinja se spominje u čl. 14. st. 2:

(2) Tko se na javnom mjestu koje za to nije predviđeno pojavi gol ili pokazuje spolne
organe ili na drugi način vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se
novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 4.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20
dana.


Mislim da ovakva formulacija pruža puno interpretacija. Sumnjam da će policija sada patrolirati po (udaljenijim) divljim plažama i loviti golaće, ali postoji mogućnost da ako nekoga zasmeta nečija golotinja na nekoj plaži, pozove policiju i ova kazni golaća. Bilo je po novinama slučajeva da su "zabrinuti" građani zvali policiju zbog golaća na plažama, ako se dobro sjećam, bilo je toga u Dubrovniku i Splitu. Bojim se da bi i gradonačelnik Primoštena loše završio, ako bi se ovaj članak zakona striktno primjenjivao.

Javno mjesto definirano je ovako:

javno mjesto je svaki prostor koji je u bilo koje vrijeme bezuvjetno dostupan
svakome. Javnim mjestom smatra se i prostor koji je uz ograničenje vremena ili
pod drugim uvjetom dostupan svakome, kao i prostor koji je pod određenim
uvjetima dostupan određenim osobama. Prekršaj je počinjen na javnom mjestu i u
situacijama kada su njegova obilježja ostvarena na prostoru koji nema značaj
javnog mjesta ako je to mjesto dostupno pogledu ili čujnosti s javnog mjesta ili je
njegova posljedica nastupila na javnom mjestu;


Znači, gol se smije biti samo na službenim fkk plažama i unutar privatnosti četiri zida. Nema planinarenja, bicikliranja i sl.

Što se tiče vožnje bez odjeće, mislim da bi se tu primjenilo ovo:


Prekršaj je počinjen na javnom mjestu i u
situacijama kada su njegova obilježja ostvarena na prostoru koji nema značaj
javnog mjesta ako je to mjesto dostupno pogledu ili čujnosti s javnog mjesta ili je
njegova posljedica nastupila na javnom mjestu;


Ako ja to dobro shvaćam, vožnja bez odjeće nije dopuštena. Isto tako, ne smiješ biti gol u vlastitom dvorištu ako te netko s ulice može vidjeti.


Nadam se da u biti ovaj zakon ipak neće ništa promijeniti kada je u pitanju golotinja.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Sljedeća

Natrag na Općenito o naturizmu / nudizmu / FKK

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron