[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

Naturizam / nudizam / FKK u kulturi, umjetnosti, pop-kulturi, medijima...

Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

PostPostao/la CroNat » 06 kol 2012 16:34

T-Portal ima članak kojeg valjda već godinama vrti i ponovno objavljuje svako ljeto, uz samo malo izmjene. Link na članak je ovdje. Pa neka, i to je promocija naturizma...

slika

Paklinski otočić Jerolim, Rab i kamp Valalta samo su neka od mjesta na hrvatskoj obali koje svjetski mediji opisuju kao raj za naturiste. Mjesta za kupanje u 'Evinom kostimu' diljem obale ima mnogo, no udruge naturista upozoravaju da je taj oblik turizma zanemaren s obzirom da brojke pokazuju kako se čak 15 posto svih gostiju u Hrvatskoj kupa potpuno golo.

Hrvatska je bila prva europska zemlja koja je daleke 1953. otvorila svoja vrata naturistima, a još 1936. - skoro dvadeset godina ranije - na plaži Kandarola na Rabu bez odjeće se okupao britanski kralj Edward VIII. Kao rodno mjesto golišavog kupanja na Jadranu Rab se često spominje i u stranim medijima koji u svjetski vrh gotovo uvijek stavljaju i Jerolim, prvi naturistički otok u Hrvatskoj. CNN ga je kao top destinaciju za nudiste svrstao ispred plaža Brazila, Tajlanda, Azurne obale, Grčke, Kalifornije, Havaja i Kariba.

Jerolinska je plaža opisana kao mjesto netaknute prirode, stjenovite obale i kristalno čistog mora, a na više top ljestvica najljepših plaža našla se i plaža Valalta, dio istoimenog naturističkog kampa, kod Rovinja. Prema izboru korisnika poznatog turističkog portala TripAdvisor, plaža Valalta proglašena je prošle godine devetom najboljom plažom na svijetu.

Cijeli taj naturistički kamp najbolje pokazuje tradiciju takvog oblika odmora u nas. U želji da prati trendove u naturizmu, ali i turizmu općenito, Valalta ima wellnes centar, marinu, pivo iz vlastite pivnice, a uz stalno uređenje sanitarnih čvorova, apartmana i bungalova, nasuta je i prva pješčana plaža u Istri. Valalta nudi i moderne mobilne kućice za četiri do pet osoba, od tridesetak kvadrata, u neposrednoj blizini bazena s morskom vodom pa ne čudi što joj najviše ocjene daje i Međunarodna federacija naturista (INF).

Specijalizirani kampovi

Inače, mnogi 'golaći' u Hrvatsku dolaze upravo zbog specijaliziranih naselja i kampova, gdje goli, osim na plažu, mogu ići čak i u trgovine ili restorane. Pravi naturisti, kao sljedbenici ideje o ravnoteži čovjeka i prirode, kampove cijene i zato jer vole boraviti na otvorenom prostoru, uživati u sportu i zdravoj hrani. Prvi takav kamp bio je Koversada kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, smješteno na 120 hektara, s više od pet tisuća metara obale.

Uz Valaltu prema ocjeni udruge naturista, najviše ocjene zbog brojnih popratnih sadržaja zaslužuju porečki Solaris i Kanegra u Umagu.

Ostali specijalizirani naturistički kampovi su Ulika u Poreču, Istra u Funtani, Bunculuka, Politin i Konobe na otoku Krku, Savinje u Tkonu na Pašmanu te Nudist u Vrboskoj na Hvaru.

Osim kampova samo za nudiste izdvojene plaže na kojima se može okupati gol postoje i u mnogim 'tekstilnim' kampovima, kao i u gotovo svakom poznatijem turističkom mjestu. Diljem obale postoje i mnoga druga mjesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'. Ipak, unatoč toleranciji, nije preporučljivo biti prvi naturist na nepoznatoj plaži, posebno u blizini naselja.

Poznatije plaže

U Istri, osim kampova, postoji nekoliko poznatih naturističkih plaža u blizini Rovinja, Poreča i Medulina, a ponuda je bogata i na Kvarnerskim otocima. Uz rapsku Kandarolu i plaže Ciganka i Sahara u Loparu, poznate su plaže Baldarin i Kovačine na Cresu te Sunčana uvala na Lošinju.

Na Pagu naturisti mogu uživati u posebnim dijelovima kampova Šimuni i Straško te dijelu plaže na Zrću, a na zadarskom području kupati se mogu na plaži Punta Skala na poluotoku kod Petrčana. Tu su i Crvena luka te Sveta Katarina kod Biograda, plaža FKK u blizini ljetovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu.

Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Slanica, Čigrađa i Jazina na Murteru, uvalama na otoku Smokvica kod Primoštena i Plitkoj Punti u Vodicama.

Od srednjodalmatinskih otoka prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na otoku Zečevo, a iz centra Hvara gotovo se cijeli dan može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane. Na Braču su poznate plaža Paklina kod Bola te Mutnik i Punta, a na Visu najpoznatije su ona u Komiži i Rude blizu Rukavca.

Na Korčuli odjeća nije dobrodošla na plažama FKK, dijelu plaže Badija, Prozid u Vela Luci, Velika i Mala stipa te Langa. U okolici Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac između Tučepa i Podgore, ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada. Najrazvikanija je i najljepša plaža Nugal koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske.

Poluotok Pelješac naturistima je poznat po plažama Ostupa u Orebiću, Pričuvac u Lovištu, Prapratno u Stonu i Grdni Do u Žuljani.

Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža u Lapadu na predjelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po naturističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dijela plaže Šunj na Lopudu, na sjevernom dijelu Koločepa kod mjesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pored mjesta Plat i Mlini.
Najstariji hrvatski naturistički kamp

U najvećem i najstarijem hrvatskom naturističkom kampu, vrsarskoj Koversadi, u rujnu će se održati 33. međunarodni kongres naturista (INF-FNI). Time je ovom kampu, koji je prošle godine obilježio 50-godišnjicu postojanja, pripala čast biti domaćinom važnog okupljanja predstavnika naturističkih klubova i udruženja, s ciljem unapređenja i razvoja naturističke ponude diljem svijeta. Ovo je već drugi kongres INF-a u Koversadi, budući da je prvo priznanje za razvoj naturizma pristiglo već 1972. godine kada je INF iz Antwerpena u kampu organizirao 13. međunarodni naturistički kongres koji je pobudio vrlo velik interes u čitavoj Europi, budući da je bio prvi kongres te vrste održan u tada socijalističkoj zemlji.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

PostPostao/la rea » 11 kol 2012 12:11

Bilo bi lijepo da netko tko je obišao dosta naturističkih plaža/ kampova, napiše svoje dojmove gdje mu je bilo najlijepše i zašto.
Pozdrav
rea
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 26 srp 2012 20:09
Spol: Ženski

Re: Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

PostPostao/la TM1 » 02 svi 2013 21:45

Jerolim mi je jedna od najboljih, ako ne i najbolja plaža na kojoj sam bio.
TM1
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 02 svi 2013 11:53
Spol: Muški

Re: Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

PostPostao/la scorpion051 » 20 lip 2015 14:43

scorpion051
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 21
Slike: 3
Pridružen/a: 11 svi 2013 15:54
Lokacija: Rijeka
Spol: Muški

Re: Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

PostPostao/la xxblc » 23 lip 2015 18:19

Kad čitam neke komentare na članak, sram me gdje živim!
xxblc
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 17
Slike: 1
Pridružen/a: 25 ožu 2015 22:28
Spol: Muški


Natrag na Naturizam u kulturi i medijima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron