[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Naturizam je uvijek 'in'
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Naturizam je uvijek 'in'

Naturizam / nudizam / FKK u kulturi, umjetnosti, pop-kulturi, medijima...

Naturizam je uvijek 'in'

PostPostao/la CroNat » 03 kol 2010 23:45

Datum objave: 13.08.2009.
Tportal
http://www.tportal.hr/lifestyle/putovanja/31775/Naturizam-je-uvijek-in.html

Bez obzira na prolazne trendove, obnaženo uživanje u blagodatima mora i sunca trajni je ljetni hit. Naturistička kupališta u Hrvatskoj su 'in' još od tridesetih godina prošlog stoljeća, a procjenjuje se da se čak svaki peti gost na našoj obali želi kupati kao od majke rođen
S obzirom na dugu tradiciju i toleranciju prema kupanju bez kostima, Hrvatska je često u stranim medijima opisivana kao 'naturistički raj'. Zanimljiv je podatak da je po broju kapaciteta treća naturistička sila na svijetu, odmah iza Francuske i Njemačke.

Dio 'golaća' zanimaju tek tzv. FKK plaže, dok mnogi u Hrvatsku dolaze upravo zbog naturističkih naselja i kampova, gdje goli mogu ići čak i u trgovine ili restorane.
Pravi naturisti, kao sljedbenici ideje o ravnoteži čovjeka i prirode, kampove cijene i zato što vole boraviti na otvorenom prostoru, uživati u sportu i zdravoj hrani.

Od svih takvih kampova duž cijele obale najkvalitetniji i najpopularniji su u Istri. Po ocjeni Međunarodne federacije naturista (INF) najbolje ocjene zaslužuje rovinjska Valalta. U želji da prati trendove u naturizmu, ali i turizmu općenito, Valalta ima wellnes centar, marinu, pivo iz vlastite pivnice, a uz stalno uređenje sanitarnih čvorova, apartmana i bungalova, nasuta je i prva pješčana plaža u Istri. Kao novitet u ovoj sezoni, Valalta je ponudila moderne mobilne kućice za četiri do pet osoba, od tridesetak kvadrata, u neposrednoj blizini bazena s morskom vodom.

Od ostalih 11 službenih naturističkih kampova Društvo naturista Hrvatske među najkvalitetnije svrstava Solaris u Poreču i Kanegru u Umagu.

U Istri je i najstariji te najveći naturistički kamp u Europi, Koversada kod Vrsara, smješten na 120 hektara, s više od pet tisuća metara obale. Špica sezone svakako je tradicionalni izbor za miss nudizma, koji se svakoga kolovoza organizira na plaži.

Ostali kampovi su Ulika u Poreču, Istra u Funtani, Bunculuka, Politin i Konobe na otoku Krku, Brajdi na Cresu, Savinje u Tkonu na Pašmanu te Nudist u Vrboskoj na Hvaru.

Što se plaža tiče, nešto je teže izdvojiti one isključivo za 'golaće', budući da nema zakona koji bi točno označio što je tzv. nudistička plaža. Zato nije rijetkost da na istim mjestima, tek nekoliko koraka od obnaženih, možemo susresti 'odjevene' kupače.

Izuzetak je Kandarola na Rabu, gdje je sezonu kupanja bez odjeće još davne 1936. otvorio britanski kralj Edward VIII, koji je nekoliko mjeseci kasnije postao prvi vladar koji je abdicirao, zbog ljubavi prema razvedenoj američkoj građanki Wallis Simpson.

Na Kvarnerskim otocima poznate su i FKK plaže Baldarin i Kovačine na Cresu i Vespera na Lošinju. 'Golaći' na Pagu svoje mjesto pod suncem mogu pronaći u posebnim dijelovima kampova Šimuni i Straško, dok se na zadarskom području kupati mogu na plaži Punta Skala, na poluotoku kod Petrčana. Tu su i Crvena luka, pet kilometara od Biograda, FKK plaža u blizini ljetovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu. Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Vala na Murteru i uvalama na otoku Smokvica.

Od srednjodalmatinskih otoka prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na otoku Zečevo, dok se iz centra Hvara gotovo cijeloga dana može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane. U okolici Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac (između Tučepa i Podgore), ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada.

Najrazvikanija i najljepša je plaža Nugal, koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske. Na zapadnoj strani otoka Korčule u blizini Vele Luke je otočić Proizd, raj za sve 'golaće'. Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža u Lapadu na predjelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po naturističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dijela plaže Šunj na Lopudu, na sjevernom dijelu Koločepa kod mjesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pokraj mjesta Plat i Mlini.

Diljem obale postoje i mnoga druga mjesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Naturizam je uvijek 'in'

PostPostao/la zraka sunca » 28 sij 2013 12:39

eeeeeeeeeeeeeeee da je imat vremena pa ih obilazit jednu po jednu....
zraka sunca
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 52
Pridružen/a: 28 sij 2013 10:27
Lokacija: ZAGREB
Spol: Muški


Natrag na Naturizam u kulturi i medijima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron