[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

Naturizam / nudizam / FKK u kulturi, umjetnosti, pop-kulturi, medijima...

Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la CroNat » 01 kol 2012 15:35

Izvor: CroHoteliers

slika
Na slici je naturistički kamp Istra u Funtani (između Poreča i Vrsara)

Kvalitetna cestovna infrastruktura omogućila je da hrvatska obala postane najbliža obala Sredozemlja brojnim zemljama srednje Europe. Pridodaju li se tome i ostali prirodni resursi, Hrvatska predstavlja idealno odredište za kampiranje. Naširoko je poznato da je Hrvatska izrazito prijateljska prema naturizmu koji je dobro prihvaćen duž čitave jadranske obale, pa ne čudi da je visokotiražni talijanski list “Corriere della Sera” Hrvatsku proglasio istinskim „nudističkim rajem“.

Kampisti su vrlo specifična populacija, u pravilu godinama vjerna ne samo destinaciji i kampu, nego čak i parceli unutar kampa koju doživljavaju vrlo emotivno, kao svoju vlastitu. Kampiranje je posljednjih godina doživjelo velike promjene – kampisti već odavno nisu samo gosti koji samo borave pod šatorom, već su to uglavnom gosti visoke platežne moći, koji na parcelu dolaze luksuznim kamperima te često na izvanpansionsku ponudu troše i više nego hotelski gosti.

Vrlo slično se ponašaju i naturisti. U Hrvatskoj danas postoji 19 službenih naturističkih kampova te više plaža uz brojne neslužbene, „divlje“ nudističke plaže. Klijentela naturističkih kampova vjernija je destinaciji, starija i dulje boravi na odmoru od klasičnih kampista. Naturisti su u prosjeku obrazovaniji i imaju viši životni standard, a informiraju se i odlučuju za konačan izbor uglavnom putem preporuka prijatelja.

I dok je broj sve bolje opremljenih tekstilnih kampova u stalnom porastu, ponuda u naturističkim kampovima je oscilirala, premda su i dalje kvaliteta, lokacija, prirodne ljepote i sigurnost značajne prednosti koje koriste njihovoj dobroj prihvaćenosti na europskom tržištu. Kapacitet naturističkih odredišta koji je 2000. godine činio 22% svih kapaciteta u kampovima Hrvatske pao je u 2009. godini na 16%. Broj smještajnih jedinica u naturističkim kampovima smanjio se u istom razdoblju za 24%. Ipak, kada govorimo o broju naturista u Hrvatskoj, statistički podaci pokazuju da se broj noćenja 2008. u odnosu na 2004. smanjio za samo 3%, što znači da je on još uvijek relativno stabilan, s blagom tendencijom pada.

Zašto je došlo do smanjenja naturističkih kapaciteta zadnjih godina? Možda se uzrok može pronaći u činjenici da je nudizam postao dostupan gotovo svugdje pa je sve manje potrebe za “sklanjanjem” u posebne naturističke kampove i naselja. Mišljenja predsjednika nacionalnih naturističkih federacija oko daljnjeg razvoja naturizma mogu se svesti na sljedeće zajedničke odrednice: opasnosti za razvoj naturizma su pad popularnosti nudizma kao pokreta, sve razvijeniji “seksualni” turizam te eventualna nesigurnost gostiju, odnosno diskriminacija po bilo kojoj osnovi. Posebno treba naglasiti da je demografska struktura naturista loša, odnosno vrlo mali je udio mlađih gostiju i obitelji. Znači li to da su posljednji naturisti članovi “hippy generacije” koja je na zalazu i da ovaj do sada značajni segment hrvatskog turizma nije dugoročno održiv?

Možemo reći da sama definicija naturizma predstavlja i marketinški izazov kojemu u Hrvatskoj ne posvećujemo dovoljno pažnje. Neka od pitanja na koja nemamo prave odgovore su: Možemo li modernizirati i ažurirati pojam naturizma kako bismo ga približili novim generacijama? Kako na novi način komunicirati ideju odmora u potpunom skladu s prirodom? Možemo li redefinirati pravila ponašanja u našim naturističkim objektima kako bi se gosti osjećali sigurniji i manje diskriminirani te kako bi nove generacije naveli da takvoj vrsti odmora daju šansu? Zar ne bi upravo naturizam trebao lako naći svoje mjesto u trendu zdravog života koji je sve više prisutan u današnjoj svijesti turista?

Prilike za zaustavljanje negativnog trenda u Hrvatskoj postoje. One su prvenstveno naše najvažnije komparativne prednosti – prirodne ljepote, čistoća mora i okoliša, ali i sve bolja kvaliteta smještaja i sigurnost okruženja. Uvođenjem dodatnih sadržaja (prvenstveno wellnessa i ostalih relax sadržaja koji su važni za očuvanje zdravlja i kontakt s prirodom) možemo dodatno doprinijeti usporavanju padajućeg trenda. Međutim, nova ulaganja imaju smisla samo ukoliko zaista mogu donijeti nove prihode u naturističkim objektima. Većina ulagača dugoročna ulaganja u tromo naturističko tržište a priori smatraju vrlo rizičnim, što predstavlja dodatnu zapreku razvoju ponude te doprinosi negativnom trendu na tržištu.

No, kada pobliže analiziramo pojedina naturistička središta možemo ustvrditi da upravo oni koji su najviše ulagali u nove sadržaje i kvalitetu bilježe najveći rast prometa. Je li zapravo tajna neuspjeha pojedinih naturističkih središta upravo u tome što nisu na vrijeme ulagali u nudistima važne sadržaje i usluge?

Očigledno, naturizam u svijetu i u Hrvatskoj nalazi se na prekretnici. Možemo li se i koliko dugo nositi s ovakvim izazovima?
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la galileo » 01 kol 2012 21:51

Čitajući postove ovdje lako se da zaključiti da budućnost naturizma u Hrvatskoj i nije najsvjetlija. Mnogo primjera govori u prilog kako sve manje plaža koje su bile nudističke takve i ostaju, a pozitivnih primjera otvaranja novih službenih fkk plaža gotovo da i nema! Nadalje isto tako mislim da je zastupljenost naturističkih sadržaja u medijima nedovoljno, uostalom to se može pročitati i u izvornom postu. Evo danas čitam da je reporter jednih novina proveo nekoliko dana na swing plaži kraj Rovinja, i o tome napisao ne znam što- budemo čitali kad izađe ako nije! Iz toga lako se može zaključiti da će većina ljudi dobiti sliku naturizma upravo preko tog članka jer normalnih članaka o naturizmu nema. Isto tako pada mi napamet da prošlogodišnja objava najljepše fkk plaže na svijetu nije koliko sam ja uspio poloviti na ni jedan pozitivan način prenesena u medijima, pametne zemlje bi to ubacile u sve moguće medije i spotove turističkih zajednica kako bi se mogli hvaliti i promovirati tu vrstu turizma za kojeg dobijemo svjetsko priznanje. Zamislite samo da cijenjena Ana Rucner sjedi na toj plaži i svira Odu radosti!!!! (jedino je ove godine bilo da se neki lik sjetio da bi mogao nešto betonirat tamo...)
Moje mišljenje je da bi u velikoj mjeri i službena stranica naturista hrvatske trebala objavljivati stvari i događaje koji su direktno povezani s naturizmom jer dobijam dojam da više informacija znamo mi ovdje na forumu nego službena organizacija na svojim internet stranicama! Jer na kraju krajeva sve velike ali i male stvari kreću iz dobrih i pomno isplaniranih marketinških poteza!
Što se kampiranja tiče iz svog primjera mogu potvrditi da je kao što sam već pisao kamp Politin na Krku ove godine obnovio sve sanitarije i konstantno polako uređuje i ulaže u prostore i okolinu kako bi privukao i zadržao svoje goste. Nadam se da će i ostali napisati neki pozitivan ili negativan primjer kojeg su vidjeli ove godine da se tako dobije jasnija slika naturizma u hrvatskoj!
Eto uz želje da budućnost naturizma bude što bolja prestajem s nabrajanjem onoga što svi znamo!!!! :agree
Hakuna matata!!!!
Avatar
galileo
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 283
Slike: 9
Pridružen/a: 19 tra 2011 17:26
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la CroNat » 01 kol 2012 23:56

galileo je napisao/la:Isto tako pada mi napamet da prošlogodišnja objava najljepše fkk plaže na svijetu nije koliko sam ja uspio poloviti na ni jedan pozitivan način prenesena u medijima, pametne zemlje bi to ubacile u sve moguće medije i spotove turističkih zajednica kako bi se mogli hvaliti i promovirati tu vrstu turizma za kojeg dobijemo svjetsko priznanje. Zamislite samo da cijenjena Ana Rucner sjedi na toj plaži i svira Odu radosti!!!! (jedino je ove godine bilo da se neki lik sjetio da bi mogao nešto betonirat tamo...)


Nekada je službena web stranica Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr) imala poseban dio o naturizmu, ravnopravno s npr. nautičkim turizmom, imali su posebnu brošuru o naturizmu na nekoliko jezika... Ne znam tko je i kada odlučio to maknuti. Prava šteta. Opet, mislim da je tu veliku ulogu trebao odigrati DNH, ali očito je da oni nemaju kapaciteta.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la CroNat » 02 kol 2012 10:48

galileo je napisao/la:Nadam se da će i ostali napisati neki pozitivan ili negativan primjer kojeg su vidjeli ove godine da se tako dobije jasnija slika naturizma u hrvatskoj!
Eto uz želje da budućnost naturizma bude što bolja prestajem s nabrajanjem onoga što svi znamo!!!! :agree


Kao pozitivno istaknuo bih da se kod nas još uvijek može na najvećem dijelu obale, a pogotovo na otocima, pronaći neko osamljeno mjesto za prakticiranje naturizma, što je naravno pozitivno za sve one koji vole takva mjesta.

Za one koji preferiraju organizirani naturizam, pozitivno je i to što su naši fkk centri prilično šaroliki, pa za svakoga ima nešto. Od velikih fkk centara u koje stane više tisuća ljudi, gdje stalno ulažu, svake godine naprave nešto novo, sa svim njihovim (skupim ali odličnim) apartmanima, sobama, savršeno izmjerenim i opremljenim kamping parcelama, besprijekornom uređenosti, travom podšišanom pod konac, cvjetnjacima, bazenima, toboganima, jutarnjom gimnastikom u bazenu, animatorima, dječjim vrtićima i igralištima, hrpom restorana, kafića, lounge barova, brojnim sportskim sadržajima i na kopnu i u moru, terasama s bandovima koji svaki dan do ponoći lupaju po istom repertoaru na kojemu je sve od Boney M do najnovijih hitova (a pogotovo ono što prolazi među njemačkim turistima), umjetnim, ali besprijekorno sređenim plažama sa suncobranima i ležaljkama, uglavnom pravi masovni turizam na djelu (rekao bih da je predvodnik tog tipa centara Valalta, ali nisu daleko niti Solaris ili Koversada), do onih manjih fkk kampova gdje se nisu vršile velike intervencije u prostor, gdje su priroda i plaže ostali manje-više takvi kakvi jesu, gdje moraš ponijeti barem 50 m kabla da se prištekaš na struju, gdje nema puno sadržaja osim nekog dućančića, pokoji sportski teren, restoran gdje na terasi jednom ili dva puta na tjedan svira neka klapa ili duo s gitarom i gdje su svi gosti već u 22 hr u dubokom snu (npr. Baldarin na Cresu, Konobe na Krku, Sovinje na Pašmanu). A tu su i oni centri koji su negdje između te dvije krajnosti, Banculuka, Politin, Istra... Uglavnom za svakog ponešto.

Problem je u njihovoj rasprostranjenosti, jer svi se uglavnom nalaze u Istri i na Kvarneru, u Dalmaciji više gotovo nema ništa (osim dva kampa na Hvaru i jedan na Pašmanu). Nema više Punta Skale kod Petrčana, Mirana kod Pirovca, a mislim da je nekad davno bio i fkk kamp kod Dubrovnika. Ne znam zbog čega je to tako. Možda je Dalmacija ipak predaleko za one koji i nekoliko puta godišnje skoknu do svog omiljenog kampa u Istri ili Kvarneru, a 90% svih gostiju u našim kampovima su iz Njemačke/Austrije, Slovenije i Italije kojima su Istra i Kvarner pod nosom. Ali po toj logici ne bi ni tekstilni kampovi opstali u Dalmaciji.

Kao još jedan problem, Hrvata u kampovima ima jako malo, ne samo u fkk, nego i u onim tekstilnim. Ne znam zašto je to tako. Jel mi to ne volimo prirodu? Jesmo li, kao i svi balkanci, komformisti kojima samo da je neki apartman, pivo i veliki frižider u kojeg će stati sva ona hrana koju smo ponijeli od kuće? Možda je dijelom razlog i to što puno hrvata ima neku viksu na moru ili barem rodbinu, prijatelje, ali opet ne može biti samo to...
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la galileo » 02 kol 2012 17:21

Slažem se da se još uvijek može pronaći neko skrovito mjesto gdje se lako prakticira nudizam duž obale, ali gledano iz sadašnje perspektive prema budućnosti lako se može dogoditi da se to promjeni ili ne daj bože zabrani. :lol: :lol: :lol: Pao mi napamet Linić sa svojim porezima, uskoro bi mogli naplaćivat porez nudistima za to što su nudisti jer ako ne platimo kupaće gaće onda barem možemo platiti nekaj poreza...!!!! Šalu na stranu...!!!!

Nadalje veliko je pitanje zašto je jako malo nas Hrvata u kampovima ali i općenito na fkk plažama! U prvom redu mislim da je opet u velikoj mjeri razlog nedovoljna reklamiranost takvog načina ljetovanja, kao i nedovoljna primamljivost za takvo ljetovanje! Jako se malo informacija može pronaći u medijima općenito o kampiranju a da ne pričamo o kampiranju u fkk kampu! Isto tako moram spomenuti skupoću kamp opreme koju si većina ne može priuštiti odmah i odjedanput, pa je i to razlog zašto većina odustane od kampiranja, jer opet nema dovoljno jednostavnih načina da se netko informira za neki drugi povoljniji oblik kampiranja! (Samo šator, ili iznajmljivanje kamp kućice ili apartmana u sklopu kampova!) O mentalitetu nas Hrvata i ne treba puno govoriti a on je vrlo bitan kada se govori o nečemu što uključuje skidanje na plaži i biti ravnopravan i poštivati sve oko sebe!
No nadam se da će se svijest o kvaliteti, ljepoti, jednostavnosti i dobrobiti naturizma povećati među svima nama i da ćemo u budućnosti imati sve više kvalitetnih sadržaja kako u kampovima tako i van njih i da će naturizam biti ravnopravan sa svim drugim oblicima turizma kod nas!
Hakuna matata!!!!
Avatar
galileo
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 283
Slike: 9
Pridružen/a: 19 tra 2011 17:26
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la naturizam » 18 kol 2012 12:35

Evo i ja ću se, naknadno, uključit malo u ovu raspravu, mada je puno toga već rečeno. Nisam imao normalan internet na moru, pa mi je ova tema bila prenaporna :).

1. Teško je očekivati da će se HTZ previše baviti naturizmom ako tamo nema naturista. Za prepoznati potencijal naturizma u turizmu s njihove strane, treba pogledati pokazatelje, a to su u njihovom slučaju kampovi i naselja. I što mogu vidjeti - da se neki fkk kampovi zatvaraju i postaju tekstilni, da u mješovitim kampovima naturisti postaju sve manja manjina i sl.

2. O mentalitetu naših ljudi spram nudizma također ne treba trošiti riječi. Konstantna edukacija je tu potrebna. Kaže mi kolegica nekidan "ti ideš na one porno-plaže"... eto to je percepcija, pa čak i mladih ljudi u nas, o nudizmu. Za to je potrebno da se naturizam puno više pojavljuje u svim medijima.

3. Nedostatak fkk lokacija, posebno u Dalmaciji, a o kontitentalnoj Hrvatskoj da ne govorim, je također problem. Za ovo je potrebna volja lokalne uprave da se određene plaže, pogotovo one za koje se godinama "zna" da su fkk, jasno označe, s pripadnim znakovima (zabrana kostima, fotografiranja i sl), ali i da ih se označi u brošurama i lecima koji se dijele po turističkim uredima posvuda kod nas.


E i sad, sve ovo što sam nabrojao i čega ste se vi dotakli, svodi se na nedostatak neke kvalitetne organizacije koja će se baviti promicanjem naturizma u medijima, surađivati s lokalnim upravama, turističkom zajednicom i uredima općenito. To je ono što razne udruge rade. I što bi DNH trebao raditi, ali očito (kao što i CroNat kaže) nemaju kapaciteta.
I što onda mi možemo napraviti u tom smislu? Organizirati se na neki način i učlaniti se svi u DNH i kroz njega djelovati, ili napraviti drugu udrugu naturista kod nas, to isto nije rijetkost po svijetu.

Ima li ovdje dovoljno entuzijasta koji bi se uključili u rad i pomogli promicanju naturizma, pitam ja? Jer, na kraju krajeva, budućnost naturizma zanima nas direktno. Ako se sami ne pobrinemo za nju, teško je očekivati da će se netko puno više potruditi oko toga. Istina, mogu uvijek otići na neki pusti otok kod nas i tamo biti gol, ali nisam siguran da ću isto to željeti i za 20-30 godina. A tko zna kakvo će stanje onda biti. A ja u kupaćima više ne idem ljetovati, to je sigurno.
naturizam
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 589
Pridružen/a: 27 srp 2010 16:33
Spol: Muški

Re: Kakva je budućnost naturizma u Hrvatskoj?

PostPostao/la allegronudy » 22 stu 2012 15:17

Ova tema je jako bitna i čini mi se da nije dovoljno obrađena. Slažem se s moderatorima i forumašima, imamo savršene predispozicije za razvoj naturizma,ali ih ne znamo iskoristiti. Stalno se hvalimo kako smo uspješna turistička zemlja, a ne koristimo dovoljno prirodne ljepote i geografski položaj koji imamo. U ovom segmentu puno više bi trebalo odraditi ministarstvo turizma i HTZ(imaju nove direktoricu pa možda bude nekih promjena).Glavna spona između nas nudista i države bi trebalo biti Društvo naturista Hrvatske jer jedino oni mogu s njima razgovarati o svim temam koje se tiču nudizma,pošto su jedina naturistička organizacija u Hrvatskoj,ali kao što je netko primjetio,oni nemaju kapacitete za to. Kod nas ljude treba stalno educirati o nudizmu,o svim njegovim pozitivnim učincima.Čini mi se da su svi u nekom strahu i ne žele otvoreno govoriti o nudizmu i upustiti se u ovu predivnu pustolovinu. Ljudi bi trebali odbaciti okove i lažnomoralne barijere i prepustiti se čarima nudizma.Od nekuda se mora početi da se skupi kritična masa pa možda je i ovaj forum inicijalna kapisla za to.Vjerujem da postoji svijetla budućnost za hrvatski naturizam jer puno se toga još može napraviti, a imamo sve preduvjete za to. :goodl
allegronudy
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
Reg. korisnik(ca) / Reg. user
 
Postovi: 66
Pridružen/a: 24 lis 2012 13:43
Spol: Muški


Natrag na Naturizam u kulturi i medijima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron