[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4767: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4768: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/language/hr/common.php:1)
Croatia Naturally Forum • Pogledaj temu - Gdje ćete nesputano goli uživati u moru
Forumske objave / Forum Announcements

VAŽNO: Prije registracije na forumu svakako pozorno i u cijelosti pročitajte pravila i uvjete korištenja foruma. Molimo pridržavajte se pravila i uvjeta korištenja foruma, inače vaš korisnički račun može biti obrisan.

IMPORTANT: Before registering on the forum be sure to carefully and fully read forum's terms of use and rules. Please follow the forum's terms of use and rules, otherwise your account may be deleted.


Gdje ćete nesputano goli uživati u moru

Naturizam / nudizam / FKK u kulturi, umjetnosti, pop-kulturi, medijima...

Gdje ćete nesputano goli uživati u moru

PostPostao/la CroNat » 11 kol 2013 12:44

Uz ogradu što se opet swinganje na plažama izjednačava s naturizmom, prenosim članak s T-Portala, njihov standardni članak kojeg recikliraju svake godine. Ali barem se piše.

slika

Iako je poznata swingerska plaža kraj Rovinja pred zatvaranjem zbog učestalih zgražavanja šire javnosti, Hrvatska tradicionalno raširenih ruku na svojoj obali dočekuje naturiste koji uživanje u moru ne mogu zamisliti drugačije nego kao od majke rođeni.

No upućeni tvrde da je Hrvatska daleko od raja za golaće, što je, uz tradicionalno liberalnu Francusku, bila sredinom osamdesetih.

Posebno smanjenje naturističkih sadržaja bilježi se u Dalmaciji, što poklonici ovog oblika odmora pojašnjavaju promjenom trendova. Smatraju, naime, da je sve manje mladih zaljubljenika u prirodu i slobodu, što su osnovne postavke naturizma.

Taj oblik uživanja u suncu i moru u nas je popularan još od tridesetih godina prošlog stoljeća, kada su na rapskoj plaži Kandarola goli zaplivali britanski kralj Edward i njegova supruga Wallis Simpson zbog koje se odrekao trona.

Unatoč silaznom trendu, procjenjuje se da je i dalje svaki peti turist na našoj obali naturist, a ljubitelji golog kupanja najčešće biraju specijalizirane FKK kampove.

Najviše naturističkih kampova u Istri

Većina kampova je u Istri, a među njima i Koversada kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, smješteno na 120 hektara, s više od pet tisuća metara obale. Špica sezone svakako je tradicionalni izbor za miss nudizma, koji se svakog kolovoza organizira na pješčanoj plaži kampa.

O važnosti ovog kampa govori i podatak da je prošlog rujna udomio 33. međunarodni kongres naturista (INF-FNI) na kojem su se okupili predstavnici naturističkih klubova i udruženja iz cijelog svijeta.

Osim Koversade, poznati kampovi u Istri su Kanegra kod Umaga, Valalta na ulazu u Limski kanal, Solaris i Ulika kod Poreča te kamp na poluotoku u mjestu Funtana. Više slobodnih plaža otvoreno je u blizini Rovinja, Poreča i Medulina.

Ponuda je bogata i na Kvarnerskim otocima, a poznate su plaže Baldarin i Kovačine na Cresu, Vespera na Lošinju te već spomenuta 'kraljevska' plaža Kandarola na Rabu.

Plaže u Dalmaciji

'Golaći' na Pagu svoje mjesto pod suncem mogu pronaći u posebnim dijelovima kampova Šimuni i Straško, dok se na zadarskom području kupati mogu na plaži Punta Skala, na poluotoku kod Petrčana. Tu su i Crvena luka, pet kilometara od Biograda, FKK plaža u blizini ljetovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu.

Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Vala na Murteru i uvalama na otoku Smokvica. Od srednjodalmatinskih otoka prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na otoku Zečevo, dok se iz centra Hvara gotovo cijeli dan može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane.

U okolici Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac između Tučepa i Podgore, ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada. Najrazvikanija i najljepša je plaža Nugal koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske. Na zapadnoj strani otoka Korčule u blizini Vela Luke je otočić Proizd, raj za sve 'golaće'.

Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža na Lapadu, na predjelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po naturističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dijela plaže Šunj na Lopudu, na sjevernom dijelu Koločepa kod mjesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pored mjesta Plat i Mlini.

Diljem obale postoje i mnoga druga mjesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'. Ipak, unatoč toleranciji, Hrvatska turistička zajednica gostima savjetuje da ne budu prvi naturisti na nepoznatoj plaži, posebno ako je u blizini naselja.

U pitanju je, naime, nepostojanje zakona koji bi točno definirao što je nudistička plaža i koje su joj granice, pa nije rijetkost na istim mjestima susresti 'odjevene' i razgolićene kupače.
Croatia Naturally
http://www.cronatur.com
Avatar
CroNat
Moderator/ica
Moderator/ica
 
Postovi: 747
Slike: 39
Pridružen/a: 26 srp 2010 21:39
Lokacija: Zagreb
Spol: Muški

Natrag na Naturizam u kulturi i medijima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron